Prosty przepis na deser z truskawkami! :)
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 25 dag truskawek
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka żelatyny
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:)
Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorąej wody. Wylać do płaskiej formy, odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. Resztę truskawek zmiksować z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem (do smaku). Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną (można zrezygnować z dodatku żelatyny do deseru). Stężałą galaretkę pokroić w równą kostkę. Rozłożyć po równo do pucharków. Zalać masą jogurtowo-truskawkową, zastudzić. Ozdobić odłożonymi truskawkami :) i listkami mięty lub melisy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz